Kuidas värvida mööblit nii, et ei teeks ebavajalikke samme ja et tulemus rõõmustaks pikalt?

Ettevalmistus mööbli värvimiseks

Kõik algab puhastusest. Seda tuleb teha korralikult ja soovitav on kasutada rasvasid eemaldavat vahendit. 

Kõigepealt eemaldada nupud ja lingid. Fusion TSP puhastusvahend on ideaalne ja kergesti kasutatav spetsiaalne puhastusvahend mööblile . 500 ml veele lisada üks korgitäis vahendit. Lahuse võib teha pritspudelisse, siis pihustada pinnale ja hõõruda pinnalt kogu mustus. Vahend ei vaja maha loputamist, kuid see on soovitatav. Köögi puhastamiseks on vajalik kasutada ahjupuhastusvahendit, sest see eemaldab rasva ka sügavalt pooridest. Tilk pinnale jäänud rasva võib rikkuda kogu töö. Värv ja nakkevahendid ei kinnitu rasvasele või vahaga kaetud pinnale.

Seega on väga oluline on kontrollida, et mööbel poleks kaetud vahaga. Kui tõmmata küünega üle pinna ja küüne alla jääb pehme sodi, siis on pinnal vaha ja see tuleb eemaldada White spirit vahendiga. Lapile kanda puhastusainet ja hõõruda ühte pinna osa , seejärel vahetada lapi külge, et vaha uuesti pinnale ei satuks. Ja niimoodi puhastada kogu pind.

Siis karestada pind lihvpaberiga number 150-180. Karestamisel ei pea kasutama jõudu ega tolmutama. Lihtsalt käia kogu pind lihvpaberiga üle. Seejärel pühkida pinnalt tolm niiske lapiga.

Kui on soov vahetada mööblil lingid/nupud, siis tuleks vanad augud täita puidupahtliga.   Lasta kuivada vastavalt juhendile. Ja peale kuivamist lihvida ülejäägid. Võib ka kasutada tikke ja veekindlat PVA liimi.

Kui tegemist on männipuidust mööbliga, siis tuleb enne värvimist kanda pinnale õhuke kiht śhellaki baasil vahendit. Muidu hakkavad oksakohad ajaga värvikihi läbi kumama.

Kui tegemist on tehismaterjalist või väga libeda pinnaga mööbliga ( laminaat, mööbliplaat, kõrgläige, metall jne), siis tuleb enne värvimist kanda pinnale õhuke kiht Fusion Ultra Grip vahendit. Oodata 12-24 tundi kuni vahend on kuivanud. Mida kauem saab vahend kuivada, seda parem on värvida ja seda vastupidavam on lõpptulemus.

Teipida kõik alad, kuhu ei soovi värvi. Ilus puhas töö on väga oluline.

 

Mööbli värvimine

Alusta värvimist. Värvitoonide valik on Fusion mineraalvärvil rikkalik .
Värvipurki enne kasutamist mitte raputada, sest see tekitab õhumulle, vaid õõtsutada purki. Soovitav on lisada ühele 500 ml Fusion mineraalvärvile 15 ml Fusion extenderit, et värv ei kuivaks liiga kiiresti . See vahend vähendab pintslijälgesid ja rulliga värvimisel vähendab pinna karedust.

Värvida võib pintsli või rulliga. Pintslite valik on suur ja pintsli suuruse valik oleneb projektist. Ümarad pintslid on ideaalsed ümarate osade värvimiseks ( tooli pulgad, ümarad jalad, võrevoodi pulgad). Aga enamikel ostudel soovitame kahte pintslit ClingOn F40 ja ORB R10. Pintslid saab puhtaks vee all loputades, siis asetada paariks tunniks veeanumasse ja siis taas loputada jooksva vee all. Riputada kuivama. Korralikud ja hästi hooldatud pintslid on pikaajaline investeering.


Värvimise nipid 


Alati värvida puidusüü suunas ( kui ei näe puidusüüd, siis tavaline on, et peamine pind ja sahtlid värvitakse vasakult paremale. Küljed ja uksed ülevalt alla).
Värvitav ala jaotada mõtteliselt umbes 10 cm aladeks, kanda esimesele osale värv kiirete ja kergete liigutustega ja siis teha pikitõmme servast servani ilma katkestamata. Ja liikuda järgmise umbes 10 cm alale. Värvi võtta pintslile mõõdukalt, kuid liiga palju värvi tekitab pintslijäljed.

Värvikihtide vahel hoida 2-3 tundi kuivamiseks.
Värvikihtide vahel võib teha vahelihvimist, et tuleks veel siledam ja veatum tulemus.

Fusion mineraalvärv ei vaja kinnitamist vaha ega lakiga, kuid rohkem kasutatavatele pindadele ( näiteks köök, söögi-või kirjutuslaud ja vannitoa kapid) võiks lisakaitse andmiseks kasutada lakki . Lakki võib pinnale kanda rulli, pintsli või lakipintsliga. Soovitav on laki pealekandmiseks alati uus töövahend kasutusele võtta, sest muidu võivad  jääda pinnale ebemed või värvijäägid vms.

Fusion mineraalvärv saavutab lõpliku tugevuse 21-päevase kuivamise järel. Sellel perioodil kasutada värvitud esemeid ettevaatlikult.

Värvimine on rahustav ja tore tegevus. Uue värvikuue saanud esemed pakuvad silmarõõmu aastateks!

PS! Lisaküsimuste korral ootame sõnumit Tõmme värvistuudio Facebooki lehele sõnumina  !