Kuidas värvida mööblit Fusion mineraalvärvide ja Mudpaint savivärvidega nii, et ei teeks ebavajalikke samme ja et tulemus rõõmustaks pikalt?

Ettevalmistus

Kõik algab puhastusest. Seda tuleb teha korralikult ja soovitav on kasutada rasvasid eemaldavat vahendit. Kõigepealt eemaldada nupud ja lingid. Fusion TSP puhastusvahend ( https://www.tomme.ee/et/a/fusiontm-mineral-paint-puhastusvahend-tsp)  on ideaalne ja kergesti kasutatav spetsiaalne puhastusvahend mööblile . 500 ml veele lisada üks korgitäis vahendit. Lahuse võib teha pritspudelisse, siis pihustada pinnale ja hõõruda pinnalt kogu mustus. Vahend ei vaja maha loputamist, kuid see on soovitatav. Köögi puhastamiseks on vajalik kasutada ahjupuhastusvahendit ( näiteks Mayeri ahju- ja grillipuhastusvahend), sest see eemaldab rasva ka sügavalt pooridest. Tilk pinnale jäänud rasva võib rikkuda kogu töö. Värv ja nakkevahendid ei kinnitu rasvasele või vahaga kaetud pinnale.

Lisaks on väga oluline on kontrollida, et mööbel poleks kaetud vahaga. Kui tõmmata küünega üle pinna ja küüne alla jääb pehme sodi, siis on pinnal vaha ja see tuleb eemaldada ehituspoodidest saadava White spirit vahendiga. Lapile kanda puhastusainet ja hõõruda ühte pinna osa , seejärel vahetada lapi külge, et vaha uuesti pinnale ei satuks. Ja niimoodi puhastada kogu pind.
Siis karestada pind lihvpaberiga number 150-180. Karestamisel ei pea kasutama jõudu ega tolmutama. Lihtsalt käia kogu pind lihvpaberiga üle. Seejärel pühkida pinnalt tolm niiske lapiga. Kui on soov vahetada mööblil lingid/nupud, siis tuleks vanad augud täita tikkude ja PVA veekindla liimiga. Seejärel täita auk puidupahtliga. Lasta kuivada vastavalt juhendile. Ja peale kuivamist lihvida ülejäägid. Kui tegemist on männipuidust mööbliga, siis tuleb enne värvimist kanda pinnale õhuke kiht śhellaki baasil vahendit. Muidu hakkavad oksakohad ajaga värvikihi läbi kumama. Meie poe valikus on kogu maailmas populaarne kruntvärv Zinsser BIN ( https://www.tomme.ee/et/a/kruntvarv ).

Kui tegemist on tehismaterjalist või väga libeda pinnaga mööbliga ( laminaat, mööbliplaat, kõrgläige, metall jne), siis tuleb enne värvimist kanda pinnale õhuke kiht Fusion Ultra Grip vahendit ja soovitavalt rulliga, sest siis ei teki pintslijälgi ( https://www.tomme.ee/et/a/fusion-mineral-paint-nakkevahend-ultra-grip ) .Oodata 12-24 tundi ( väga raskete pindade puhul kindlasti maksimaalselt kaua) kuni vahend on kuivanud. Mida kauem saab vahend kuivada, seda parem on värvida ja seda vastupidavam on lõpptulemus.

Teibi kõik alad, kuhu ei soovi värvi. Ilus puhas töö on väga oluline. Ära kasuta paberteipi. Meie valikust leiad teibi otsingusõnaga teip.

Mööbli värvimine

Fusion mineraalvärvid

Värvitoonide valik on Fusion mineraalvärvidel (  https://www.tomme.ee/et/c/fusion-mineraalvarv ). Värvipurki vahetult enne kasutamist mitte raputada, sest see tekitab õhumulle, vaid õõtsutada purki. Soovitav on lisada ühele 500 ml Fusion mineraalvärvile 15ml Fusion extenderit ( https://www.tomme.ee/et/a/fusiontm-mineral-paint-extender ), et värv ei kuivaks liiga kiiresti . See vahend vähendab pintslijälgesid ning rulliga värvimisel vähendab pinna karedust.

Mudpaint savivärvid.

Mudpaint savivärvid ( https://www.tomme.ee/et/c/mudpaint-savivarv ) on saadaval pea 40 värvitoonis. Mudpaint on eriti tugev värv, mis sobib väga hästi rohkemat kasutust saavatele pindadele nagu köök, lauad ja toolid. Kasutamine on sama nagu Fusion mineraalvärvil, kuid Mudpaintiga saab rulliga siledama pinna ilma Fusion extenderit lisamata.Värvida võib pintsli või rulliga.

Pintslite valik on meil suur ( https://www.tomme.ee/et/c/pintslid-varvimistoodeks ) ja pintsli suurus vali vastavalt projektile. Ümarad pintslid on ideaalsed ümarate osade värvimiseks ( toolide pulgad, ümarad jalad, võrevoodi pulgad). Aga enamikel ostudel soovitame kahte pintslit ClingOn F40 ( https://www.tomme.ee/et/search?page=1&q=clingon ) ja ORB R10 (https://www.tomme.ee/et/a/pintsel-orb-r10 ). Pintslid saab puhtaks vee all loputades, siis aseta paariks tunniks veeanumasse ja siis taas loputa jooksva vee all. Riputa kuivama. Korralikud ja hästi hooldatud pintslid on pikaajaline investeering.

3. Värvimine

Alati värvi puidusüü suunas ( kui ei näe puidusüüd, siis tavaline on, et peamine pind ja sahtlid värvitakse vasakult paremale. Küljed ja uksed ülevalt alla).
Värvitav ala jaotada mõtteliselt umbes 10 cm aladeks, kanda esimesele osale värv kiirete ja kergete liigutustega ja siis teha pikitõmme servast servani ilma katkestamata. Ja liikuda järgmisele umbes 10 cm alale. Värvi võta pintslile mõõdukalt, kuid liiga palju värvi tekitab pintslijäljed. Värvikihtide vahel hoia umbes 4 tundi kuivamiseks.
Värvikihtide vahel võib teha vahelihvimist, et tuleks veel siledam ja veatum tulemus.
Fusion mineraalvärv ei vaja kinnitamist vaha ega lakiga, kuid rohkem kasutatavatele pindadele ( näiteks köök, söögi-või kirjutuslaud ja vannitoa kapid) peaks lisakaitse andmiseks kasutama lakki ( https://www.tomme.ee/et/a/lakk-polyvine) . Lakki võib pinnale kanda rulli, pintsli või lakipintsliga. Soovitav on laki pealekandmiseks alati uus töövahend kasutusele võtta, sest muidu võivad  jääda pinnale ebemed või värvijäägid vms. Fusion mineraalvärv saavutab lõpliku tugevuse 21-päevase kuivamise järel. Sellel perioodil kasutada värvitud esemeid ettevaatlikult.

Värvimine on rahustav ja tore tegevus. Uue värvikuue saanud esemed pakuvad silmarõõmu aastateks!

PS! Lisaküsimuste korral ootame sõnumit Tõmme värvistuudio Facebooki sõnumina. Või saada e-kiri varvistuudio@gmail.com. Rõõmsat värvimist!

Monika / Tõmme värvistuudio mööblikunstnik ja omanik